emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Успіння Пресвятої Богородиці

Переставилася Ти до життя, бувши Матір’ю Життя.

Лк 10:38–42; 11:27–28

Прекрасна пора року – літо і церковний рік завершуються великим празником Успіння Пресвятої Богородиці. Назва свята говорить нам про кінець земного життя Божої Матері.

Коли прочитаємо тропар празника Успіння, то відкриємо його глибше значення: ,,У Різдві дівство зберегла Ти, в успінні ж світу не залишила, бо Ти, Богородице, перейшла до життя, бувши Матір’ю Життя, і молитвами Твоїми визволяєш від смерті душі наші”.

Текст цієї молитви наповнений подвійною радістю. Він показує смерть Марії як перехід від земного, тимчасового життя, до життя вічного, тісне з’єднання Діви Марії з Богом. Ця єдність принесла великий плід: Богородиця стала для людей заступницею перед Богом, Яка молиться за наше спасіння.

Успіння Богородиці називають Її переходом із землі на небо. Для цього існують дві причини. Перша причина – це святість Божої Матері. Вона була непорочно зачата – вільна від гріха й до кінця життя зберегла чистоту своєї душі. Душа Богородиці була наповнена всіма дарами Святого Духа, а особливо даром любові Бога. А любов творить справжнє життя. Тож завдяки любові Боже життя перебувало в душі Марії вже за Її земного життя.

Діва Марія також народила Божого Сина в людському тілі, Який є джерелом життя для всіх людей. Ісус особливо винагородив цю жертву Марії, взявши Її з тілом і душею до Божого Царства, до життя вічного. Тому в тропарі Успіння Церква визнає правду, що Богородиця ,,переставилася до життя, бувши Матір’ю життя”.

Молода дочка у сімнадцять років дуже хотіла вийти заміж і просила в тата дозвіл. Але кожного разу батько відмовляв їй в цьому проханні, бо вважав, що вона ще не готова до такого вибору. Тоді дочка почала просити дозволу одружитися в мами. Вона переконувала її, що хлопець дуже симпатичний, любить його й хоче вийти заміж за нього. Мати згодилася на рішення дочки.

Після одруження в неї народилася дитина, прожила з чоловіком три роки й розлучилися. Після цього познайомилася з іншим хлопцем, який був заможним. Одружилися, прожили разом чотири роки й розійшлися. Згодом дочка зустріла третього чоловіка, який був дуже розумним. Вийшла заміж за нього, прожили разом п’ять років і також розлучилися.

Одного разу батько виразив незадоволення й стурбованість долею своєї дочки. Попросив її, щоб добре обдумала своє подальше життя. На це дочка відповіла: ,,А яким було твоє життя, тату? Скільки ти наробив помилок? Тепер це відбивається на мені”. Тоді батько так відповів дочці: ,,Я погано жив, доки не знав Ісуса та не пізнав молитву вервиці. Коли я навчився молитви на вервиці й став сином Марії, тоді почав провадити праведне життя. Якщо хочеш мати доброго чоловіка та щасливу сім’ю, то першу зустріч із хлопцем розпочни запитанням: ,,Чи він має вервицю в кишені? Чи виходить із дому з вервицею в руці. Якщо ні, то кажи до побачення й більше не зустрічайся з ним. Якщо хлопець молиться вервицю, то можеш зустрічатися з ним і готуватися до шлюбу”.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці є для нас чудовим уроком про спасіння. Життя вічне ми осягаємо не тільки після смерті, а беремо в ньому участь вже тут, на землі. Бо каже Ісус, що ,,Царство Боже є між вами”, коли Бог та Його любов присутні в нашому житті. Де є Христос, там є життя вічне: ,,Хто тіло моє їсть і кров мою п'є, той живе життям вічним” (Йо 6,54).

Просімо сьогодні Марію про ласку виконувати всю науку Христа, аби наша душа була наповнена, жила Його любов’ю. Щоб ми завжди перебували в єдності з Ісусом й осягнули з Ним життя вічне. Амінь. 

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора