emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Сиропусна неділя

Збирайте собі скарби на небі.

Мт 6,14–21

Сиропусна неділя – остання перед Великим постом і завершує наше духовне приготування до нього. У Євангелії Ісус подає три ознаки доброго посту: прощення, покора й духовні скарби. Їхню важливість зрозуміємо, коли поєднаємо зі значенням Пасхи Христової.

Ісус умер на хресті й воскрес із мертвих, щоб дарувати нам прощення гріхів і відчинити вхід до неба. Наше примирення з Богом потребує також примирення з ближніми.

Хто любить Бога, старається любити також ближніх і прощати їхні провини. Тобто бути в мирі з Господом і людьми.

Одного разу в сільській школі хлопчик вдарив дівчинку. Вдарив так боляче, що вона заплакала. Тато дівчинки був вчителем у класі і вона одразу йому поскаржилася. Хлопчик, побачивши це, притиснувся до стіни в очікуванні покарання.

Що зробити вчителю, щоб виховати і дівчинку, і хлопчика? Тато посадив дочку на коліна, щось прошепотів їй. Вона миттєво витерла сльози та посміхнулась. Дівчинка підійшла та протягнула хлопчику, який її образив, долоні, а на них були цукерки. Хлопчик довго дивився на цукерки, на дівчинку і на вчителя. Взяв цукерки – відвернувся і заплакав.

Завжди за зло, вчинене проти вас, платіть тільки добром і любов'ю. Тоді в серці пануватиме мир, як пише апостол Павло: ,,Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, а перемагай зло добром” (Рм 12,21).

Умовою щирого покаяння й прощення є покора. Покірна людина свідома своїх недоліків, помилок і помилок у житті інших людей. У боротьбі з гріхами християнин застосовує піст тілесний і духовний. Старається уникати всього, що ослаблює зв'язок з Ісусом і віддаляє від Нього, починаючи з очищення душі: грішних думок, бажань, почуттів, слів та вчинків. Покора нагадує нам, що боротися з гріхами, очистися й захисти себе від них можна тільки з Божою допомогою, а не власними силами, як навчає апостол Яків: ,,Бог гордим противиться, смиренним же дає Благодать” (Як 4,6). Тому ознакою правдивої побожності є покора, надія на Бога, а не на власні сили. Розуміння того, що тільки з допомогою Ісуса можна здобувати добро й перемагати зло: ,,Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені і я облегшу вас” (Мт 11,27) ,,Хто пробуває в мені, а я в ньому, той багато плоду приносить. Без мене нічого не можете чинити ” (Йо 15,5).

Прощення й піст приносять нам скарби, тобто духовні дари, які є плодом молитви й покаяння, очищення з гріхів.

Завдання посту - не лише очистити душу з гріхів, а й наповнити її добром – Божими дарами, які запевняють нам єдність з Ісусом та духовне воскресіння, Боже Царство.

Але найбільший наш скарб - Ісус Христос, бо Він є джерелом і основою життя, нашим Спасителем. Хто з’єднаний любов’ю з Ісусом, той має справжнє життя і щастя. Час посту повинен відкрити нам ще одну істину, що ми є скарбом, найбільшою цінністю для Бога у світі. Бо маємо в собі Його образ і подобу, безсмертну душу, як основу життя вічного, перебування з Богом у Царстві Небесному. Тому треба дбати про міцний зв'язок любові з Ісусом. Доказом любові Бога до нас є прихід Божого Сина на землю, Його смерть і воскресіння. Хто пізнає через Ісуса великий скарб – Божу любов, той знайде справжнє щастя в житті. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора