emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

4-та неділя Великого посту

Цей рід нічим не можна вигнати, тільки молитвою та постом.

Мр 9,17-31

У четверту неділю посту читаємо в Євангелії історію оздоровлення біснуватого хлопця. Ця подія відкриває правду, що Великий піст – це час духовної праці над очищенням із гріхів, недоліків, боротьби зі спокусами злих духів. Основне завдання посту для нас – відновити, зміцнити зв'язок любові з Ісусом. На дорозі до Бога, у пошуку Божих дарів зустрічаємо різні перешкоди сатани, які треба перебороти. Адже Ісус виразно каже: ,,Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його” (Мт 11,22). Хто прикладає людські й духовні зусилля, той здобуває добро, перемагає зло, гріхи, спокуси. Тому існує народне прислів’я: ,,Під лежачий камінь вода не тече” або ,,Хто дбає, той має”. На важливості праці наголошує також апостол Павло словами: ,,Хто не хоче працювати, хай не їсть” (2Сл 3,10). Щоб добро було в житті, воно потребує праці для зміцнення волі, відваги, відповідальності, боротьби з собою, власними недосконалостями – перешкодами в здобуванні добра та побудові зв’язку з Богом. Наскільки працюємо духовно над собою, настільки змінюємося, стаємо кращими, змінюється на краще наше життя.

Теперішній світ шукає легкого й вигідного життя. Сучасна людина хоче мати все швидко й нараз, витрачати мінімум сили та отримувати великі здобутки. Жити розкішно, не обмежувати себе.

Успіхи у праці та боротьбі можемо отримати лише з допомогою Ісуса, твердої віри та молитви. Наші сили й можливості повинні бути більшими від нашого противника – диявола. Ці дари можемо отримати тільки від Ісуса, Який є всемогутнім і має владу над цілим світом.

Духовна боротьба потребує рішучості для перемоги гріхів, спокус. Свята Тераза казала, що ,,Диявол не боїться нерішучих душ”. Хто має єдність з Ісусом, той отримає від Нього потрібну силу для успішної духовної праці, здобуде дари та добро в житті. А також переможе перешкоди, проблеми в праці. Тут можна навести таке порівняння, що лампочка світить, коли підключена до світла. Коли маємо зв’язок з Ісусом, тоді можемо перемагати злі сили й наповняти себе та життя добром. Доки будемо жити на землі, доти диявол буде боротися за кожну людську душу, різними способами шкодити нам, щоб позбавити нас вічного життя. Тому потребуємо Божу поміч і опіку.

Про важливість міцного зв’язку віри, надії, любові та довіри з Богом, який запевняє успіхи в праці й боротьбі за добро, свідчать слова Ісуса: ,,Все можливе тому, хто вірує” (Мр 9,23), ,,Хто перебуває в мені, а я в ньому, той плід приносить щедро. Без мене ж ви нічого чинити не можете” (Йо 15,5). Людська й духовна праця, боротьба - це питання вірності Христові, важливості Бога для мене як основи життя, джерела добра. Хто покладає надію на Бога, перебуває в єдності з Ним, той матиме впевненість у собі, силу до праці та успіхи в ній, переможе труднощі, знайде спокій і радість.

Одна жінка прийшла до свого священника отримати пораду, як врятувати чоловіка від поганого товариства. Вона розповіла про ситуацію вдома, що останнім часом до чоловіка почали приходити в гості друзі поганої поведінки. Провадять вдома пусті розмови, чоловік почав разом із ними трошки курити, випивати.

Отець дав жінці просту пораду: ,,Коли друзі чоловіка знову прийдуть до вас, то попросіть їх спочатку прочитати кілька сторінок Святого Письма”. Жінка так зробила й після третього разу друзі вже більше не приходили до її дому.

В історії оздоровлення біснуватого сина бачимо заклик Христа до зміцнення віри. Жити вірою – це наповнити життя присутністю Ісуса, бо в Ньому маємо духовну силу, допомогу та опіку. У Євангелії виразно бачимо, що доки Христос не прийшов до батька, ніхто не зміг допомогти хворому синові. З Ісусом все можливе й ніщо не страшне, з Ним впевнено здобуваємо добро й перемагаємо зло, перешкоди на дорозі до добра, до людського й духовного щастя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора