emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

4-та неділя по Зісланні Святого Духа

Скажи лише слово, і слуга мій видужає.

Мт 8,5-13

Оздоровлення слуги сотника євангелист Матей подає після нагірної проповіді Ісуса. У попередніх науках Христос словом пояснював чим є Боже Царство та як його осягнути. Сьогодні Спаситель показує, як це відбувається на ділі. Він засвідчує чудами правдивість та силу Свого слова, силу Божої правди. Прикладом цього є оздоровлення слуги сотника. У ньому бачимо реакцію людини на дії та слова Ісуса, тобто тему віри.

Тож роздуми над оздоровленням слуги сотника нагадують про дорогу віри в нашому духовному житті. За словами апостола Павла віра народжується з Божого Слова: ,,Віра із слухання, а слухання через слово Христове” (Рм 10,17). Віра – це прийняти правду про Бога та людину й нею жити. Слово Боже об’являє нам правду про всемогутність і любов Бога, життя вічне для людини. Таким чином зроджує та зміцнює віру в серці людини. Тому для отримання твердої віри треба пізнавати Божу правду, дбати про розуміння Євангелія – Христової науки. Чим краще розуміємо науку Ісуса, тим сильніша наша віра, міцніший зв'язок із Богом. Це дає нам більшу певність отримати від Господа потрібні дари.

Сотник, перебуваючи в Палестині, бачив віру ізраїльського народу, чув розповіді про науку та чуда Христа. Ця вістка зродила в його серці переконання - віру, що Ісус є не лише особливою людиною, а Божим посланцем. Коли важко захворів слуга сотника, він відважно та з твердим переконання звернувся до Ісуса, що Той зможе допомогти йому – оздоровить слугу, якого він любив. І Христос, похваливши велику віру сотника, Своєю всемогутністю оздоровив хворого слугу на відстані, без зустрічі з ним.

Історія оздоровлення слуги сотника нагадує нам про основу віри – пізнання Божої правди. Чим краще й глибше розуміємо правди віри, слова Євангелія та Христову науку, тим сильніша наша віра, тверде переконання у можливостях Бога та дарах, які є в людині. Тоді краще розуміємо життєві події та обставини, поведінку людей, почуття, які виникають у нас, тобто Божу волю, відчуваємо присутність Ісуса в нашому житті. Також маємо силу виконувати завдання й вирішувати проблеми, робити добро та перемагати зло. Таким чином здійснюється одна із Божих правд: ,,Нехай вам станеться за вашою вірою” (Мт 9,29), ,,Нічого бо немає неможливого в Бога” (Лк 1, 37). Чим досконалішою буде наша віра, міцний зв'язок з Ісусом, тим кращими будуть плоди нашої побожності, отримаємо більше Божих дарів, можливостей вирішувати різні життєві потреби. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора