emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

2-га неділя по Зісланні Святого Духа

І ті негайно кинули сіті й пішли за ним.

Мт 4,18–23

У першу неділю після Зіслання Святого Духа ми вшановували всіх святих. Святі – це християни, які глибоко пізнали любов Христа й щедро наповнили нею себе. Покликання Ісусом перших апостолів відкриває нам дорогу до святості, якою є Бог і Його любов. Тому Господь називає Себе: ,,Я дорога, правда і життя” (Йо 14,6).

Коли рибалки Петро й Андрій, Яків та Іван почули слова Спасителя: ,,Ідіть за мною”, у них вони відчули голос Бога, запрошення будувати нове життя з Богом, а не власними силами. Слова Ісуса були наповнені Божественною силою, яка дала їм відвагу залишити все й піти за Ним. Це були також слова любові. Божа любов настільки всемогутня, ,,Сильна як смерть”, як каже писання, що вона здатна промовити до кожного простого й відкритого серця та цілковито змінити людину.

Дві тисячі років тому Христос був на землі й особисто говорив із людьми. Сьогодні Господь промовляє до нас через людей, події та обставини. Він запрошує усіх іти за Ним, маючи силу завдяки Божій любові, будувати щасливе життя на основі Його науки, яка правдива й незмінна. Багато християн стараються навернути своїх ближніх, родичів, знайомих, привести їх до Бога, з’єднати з Ним. Щоб це стало можливим, спершу потрібно самим особисто пізнати Ісуса, мати міцний зв'язок із Ним. Аби мати дар навернення ближніх, донести до них Божу любов, бути правдивим апостолом, треба самому навчитися слухати голос Бога, чути Його у своєму серці, Євангелії, подіях і обставинах. Правдивий християнин приходить до храму, щоб з допомогою молитви, Божого Слова і Святих Тайн здобути духовний зір та слух. Тобто вміти бачити присутність і любов Ісуса в житті й цим досвідом поділитися з іншими.

Атеїст, уважно перечитавши Новий Заповіт, сказав до своєї невіруючої дружини: ,,Жінко, якщо ця книга каже правду, то ми з тобою помиляємося у своєму невірстві!” І Він вирішив ще раз прочитати Слово Боже. Прочитавши так само уважно другий раз, він знову сказав дружині: ,,Якщо ця книга правдива, то ми з тобою можемо загинути!”

Нові думки про гріх, про відповідальність людини перед Богом і про необхідність покаяння почали тривожити його душу. Під їхнім впливом він почав читати святу книгу втретє. І, читаючи, шукав, чи є якийсь порятунок для людини? І Бог відкрив йому очі й показав, що є Спаситель, Який хоче, щоб люди спаслися через віру в Христа. Чоловік з радістю прийшов до жінки й промовив: ,,Жінко! Якщо ця книга каже правду, то ми обоє спасенні!”

Це спонукало й дружину дослідити Євангеліє і вони обоє увірували та навернулись до Господа, прийнявши вірою спасіння своїх душ.

Навернути когось до Бога – означає бути для нього вчителем Божої любові. Учителем якогось предмету може бути той, хто спершу сам знає його. Коли особисто пізнаємо Ісуса, Його правду й любов – дорогу до Нього, тоді й інших зможемо привести до Бога. Найкращий спосіб навернення ближніх – це ділитися з ними власним досвідом пізнання всемогутності й любові Христа, а не лише розповідати їм про Бога, гріхи та релігійні обов’язки. Бо каже прислів’я, що ,,Слово повчає, а приклад потягає”. Слово розповідає людині про Бога, а приклад любові єднає особу з Ним.

Коли за прикладом апостолів будемо в житті свідками віри та любові, то через нас Ісус об’явить Свою любов нашим ближнім, наблизить до Себе та перемінить їх на краще силою Своєї любові. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора