emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

1 серпня - день св. Альфонса

Пам’яті праведних: св. Альфонса та Митрополита Андрея

Дорогі співбрати, сестри, співпрацівники і просто друзі,

цьогоріч 1 серпня виповнюється 231 рік від дня смерті засновника Згромадження Редемптористів св. Альфонса Марії де Ліґуорі.

Народжений в аристократичній родині в Неаполітанському королівстві, Альфонс отримав виховання по-військовому строге і водночас глибоко християнське. До першого спричинився його батько, командор королівського флоту, а до другого – мати св. Альфонса, яка навчала своїх дітей християнських цінностей.

 

Більше про св. Альфонса див. тут

Після непростого досвіду в адвокатській кар’єрі та глибокого навернення Альфонс кардинально змінює своє життя, віддаючи себе на служіння Богові.

Як священик, св. Альфонс відгукнувся на знаки свого часу та потреби Церкви і зауважив тисячі занедбаних вбогих селян довкола Неаполя, які не мали ні соціальної ні духовної опіки. Сучасники святого так описували селян-рільників у Неполітанському королівстві: селян трактували «вже не як людей, рівних іншим людям, а як тварин, схожих на людей».

Зустрівшись лицем в лице з цією дійсністю, Альфонс засновує спільноту проповідників з метою душпастирської праці серед найбільш занедбаних верств населення.

Більше про заснування Згромадження див. тут

Біля 150 років згодом Мойсей українського народу Митрополит Андрей Шептицький буде чимось схожим на св.Альфонса. На велике здивування своїй заможній родині графів Шептицьких Роман (Андрей) Шептицький вирішить стати греко-католицьким священиком в українській Галичині, тим самим звернувши свою увагу в бік незаможного греко-католицького селянства.

Більше про Андрея Шептицького див. тут

На початку 20 ст. митрополит Андрей, добре знаючи соціальні та духовні потреби українського середовища, у праці бельгійських редемптористів розпізнав євангельську любов та небайдужість до людських духовних потреб і запросив їх до місійно-душпастирської праці в Галичині.

Так об’єдналися зусилля духовних синів св. Альфонса та митрополита Андрея.

Оглядаючись на роки і століття, на сьогодні маємо гідних до наслідування попередників, пам’ять яких згадуємо цими днями: Митрополита Андрея та св. Альфонса.

Хай за молитвами св. Альфонса та праведного Митрополита Андрея і в наших серцях Господь оновлює євангельського Духа любові та небайдужості і навчає розпізнавати знаки часу, в якому нам подаровано жити.

Святий Альфонсе, праведний Митрополите Андрею – моліться за нас!

єрм. Андрій Рак, Протоігумен Львівської провінції ЗНІ

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора