emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Різдво Пресвятої Богородиці

Лк 10,38-42;11,27-28 

Центральною темою свята Різдва Богородиці є дар людського життя. За останні два століття відбувся великий розвиток науки і техніки. Це полегшило умови праці та покращило життя людини. Оцінюючи сьогодні цей період, бачимо, що сама людина і її погляд на життя не змінилися в кращу сторону, а навпаки – погіршилися. Ставлення до життя, як найбільшого дару на землі, стає щораз більш негативне. Життя саме в собі перестає бути для людей найбільшою цінністю, йому загрожує щораз більше небезпек. Про це свідчить спосіб життя людей. Небезпеки існують щодо фізичного та духовного життя.

Сучасна людина працює не для того, щоб гідно жити, а живе заради короткочасної приємності та вигоди свого тіла. Життя має для неї вартість настільки, наскільки заспокоює її самолюбні бажання. Які існують небезпеки для фізичного і духовного життя людини у сучасному світі?

  • Розвиток науки і техніки, відкриття законів природи не принесли найважливішого плоду – люди не навчилися шанувати дари природи. Через нерозумне їх використання, зокрема атомної енергії, знищено здоров’я і життя мільйонів людей. Прикладом є Херосіма і Нагасакі, Чорнобиль. Це спричинило також ракові, інфекційні та інші хвороби.
  • Бачення окремими особами щастя у владі, славі й достатку позбавило життя мільйонів осіб війнами, вбивствами. Як часто в новинах чуємо повідомлення про різні вбивства в Україні та в світі.
  • Під впливом сліпого матеріалізму людина руйнує своє життя шкідливими звичками: алкоголем, наркотиками, азартними іграми, абортами, а навіть самогубством. Бачення щастя у достатку змушує людину постійно працювати, часто ризикувати життям та здоров’ям, а в старості – ні здоров’я, ні спокійного життя.

Можна сказати, що тілесне життя стало середником, а не метою старань людини, суперечне давній мудрості: „Працюємо, щоб жити, а не живемо для праці”, тобто достатку заради достатку. Ці приклади показують, що людина може досягти без Бога. Життя у такий спосіб не служить добру людини, а обертається проти неї.

Сьогодні існує багато небезпек, які руйнують не тільки фізичне, а ще більше духовне життя. Проблеми тілесного життя і здоров’я є наслідком руйнування духовності людини – об’єктивних цінностей, здорової моралі, почуття власної гідності. Нищення духовного життя починається з переваги матеріальних цінностей над духовними. Сучасне людство все оцінює через призму матеріальну, вигоду тіла. Розуміння людини зведено до фізичного, тілесного виміру – їжа, відпочинок і розваги. Це створює бачення щастя у земних речах, а метою життя стає їхнє нагромадження. Більше багатства – більше щастя.

Причиною матеріалізму є хибне розуміння людської гідності, яка проявляється тепер не в любові і добрі, а в багатстві і славі - власній вигоді. Сучасне правило щастя звучить так: „Важливо те, що ти маєш, а не те, ким ти є”. Таким чином, людина часто здобуває своє щастя несправедливим збагаченням. Для неї не важлива дорога до нього, але сам результат за всяку ціну.

Духовне життя сильно руйнують нині фальшиві цінності і принципи – різного роду ідолопоклонство: забобонність, гороскопи, ворожба, екстрасенси, обереги (червоні нитки, підкови), східна медицина, побудована на основі магії.

Великої шкоди духовності людей завдає сучасна мода з різними магічними, сатанинськими елементами, символами. Дивним є явище, коли науковий прогрес підвищує рівень цивілізації, а людина наслідує тварин, носячи їхні зображення або частини тіла на своєму одязі. Вони є прикладом для неї, а не особи. Масової популярності сьогодні набуває використання як елементів одягу, взуття, біжутерії, канцтоварів вух тварин. По-людськи це вважається звичайною прикрасою. Насправді - це символи поклоніння сатані під видом моди, зло, замасковане під виглядом добра. Бо це є елементи емблеми організації Плейбой, яка займається поширенням розпусти з допомогою преси, моди, тобто культу злого духа. Коли подивитися на зовнішність теперішніх людей, не знаєш, чи це людина, чи тварина.

Сьогодні людина не вміє цінувати себе, власної гідності, не знаходить сенсу життя, бо не пізнає своїх талантів тілесних і духовних, а лише земні дари: гроші, багатство, приємність. Вона не шукає тим самим присутності Бога у своєму житті. Аби стати щасливим, потрібно відкрити у собі здібності як середники для здобування добра. По отриманих дарах маємо пізнати місію, до якої покликав нас Господь. Цим відкриємо найбільше багатство і щастя – любов Бога, яка глибока, щира і незмінна до людини. Саме вона може принести нам у житті найкращі дари – здоров’я, душевний спокій, добру долю, повагу і успіхи, тобто справжнє щастя. Тому християнське розуміння щастя звучить так: „Важливо для кого, а не для чого живу”.

Якби батьки Богородиці занадто думали, що про них скажуть люди, то вони б зневірилися, знеохотилися молитві, історія людства пішла б інакше. У житті потрібно шукати Бога, а Він дасть нам відповіді на всі життєві питання. Головне – радіти й сумувати у своєму житті разом із Богом, і тоді зможемо знаходити щастя у кожній хвилині життя. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора