emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

10-та Неділя по Зісланні Святого Духа

Ісус погрозив йому і біс вийшов з хлопця

Мт 17,14-23

 

Зустріч Ісуса з батьком та його хворим сином відбулася у підніжжя гори Тавор. На горі Христос преобразився, показавши апостолам Петру, Якову та Івану всю свою славу, аби зміцнити їхню віру. Внизу гори Спаситель зустрічає протилежне – брак віри людей і апостолів та негативний наслідок цього – хлопця, опанованого злим духом.

У Євангелії цієї неділі Ісус показує дуже небезпечний наслідок слабкої віри та браку віри – опанування злим духом. Чому люди не мають віри взагалі чи твердої віри? Чому їхня віра не захищає їх від впливів злого духа? Такі запитання ставить нам нинішнє Євангеліє.

Ісус подає нам конкретну причину цього – розбещеність. Бо їхня віра самолюбна. Людина у духовному житті часто шукає себе, а не Господа Бога. Вона вірить в Бога для того, щоб Він служив їй, виконував її бажання. Ось які плоди шукають люди такої віри: здоров’я, спокій, достаток, робота і гроші. Сучасна людина не хоче нічого давати Богові: часу для молитви, посту як зречення своєї волі, а бажає лише отримувати все від Бога. Така віра є горда і самолюбна, бо вона не має в собі Божого духа, а нею керує дух сатани. Тому він має владу над нею, або радше людина такою вірою сама дозволяє йому панувати над собою. Підтвердженням цього є ось ця життєва історія.

У саду, де рясно вродили фруктові дерева, гралися хлопчики. Мати просила дітей, щоб вони були обережними і не позбивали плодів, які ще не достигли. Але, граючись, один з хлопчиків побіг поміж нахиленими віттями яблуні і яблука градом посипалися на землю. Як зарадити біді? Діти знайшли вихід. Вони взяли нитки і поприв’язували плоди до гілок. Тепер ніби все було в порядку і мати не побачила скоєного. Але прив’язані яблука дуже швидко зів’яли, тоді і виявилося, що вони були штучно прикріплені до гілок.

Так буває і з більшістю християн. Гріх відірвав їх від Бога, а до живого дерева вони тільки штучно прив’язані нитками хрещення, традицій та виконання обрядів. Маючи таке життя, вони духовно не ростуть, а в’януть та гниють. У них немає безпосереднього, зв’язку з Христом – живим духовним деревом.

Розглянемо сьогодні основні способи опанування людини злим духом.

Найперше – це власні гріхи, поверхневе духовне життя. Кожен гріх, особливо тяжкий, це вже перші прояви влади диявола над нами. Бо всяке зло походить від нього. Практичним проявом цього можуть бути такі гріхи, як байдужість, лінивство, віра у гороскопи, гадання, шкідливі звички, аборт, вбивство, думки про самогубство. Звільнитися від якогось гріха - означає визволитися з-під влади злого духа.

У природі існує таке явище, що деякі хвороби або схильність до них можуть передаватися від батьків їхнім дітям. Так само і у духовному житті існує гріховна спадковість - так званий родовий гріх, коли наслідки важких гріхів батьків чи когось із родичів через кілька поколінь проявляються на дітях. Учасники оздоровчих молитов з отцем Яном Білецьким розповідають, що до нього привозять дітей, котрі не чують, не говорять. Потім виявляється, що це не фізична хвороба, а дітей тримає німий або глухий дух. Після молитви екзорцизму вони чують і говорять.

Ще одним поширеним способом панування диявола над людьми є нинішня „культура та мода”. Сьогодні у світі панує культ тіла: татуювання, малюнки на тілі, поганські прикраси. Наше тіло має давати видимі прояви віри у світі, допомагати освяченню душі добрими вчинками, а не шукати заспокоєння своїх пристрастей. Інакше воно не служить добру душі, а навпаки шкодить їй грішними вчинками тут на землі і у вічності.

Злий дух панує над людьми також через моду, коли в ній є елементи поклоніння сатані. Великої шкоди духовності людей сьогодні завдає сучасна „мода та культура” з різними магічними, сатанинськими елементами, символами, всякими двозначними написами. Вони є в більшості випадків елементами окультизму – поклоніння сатані. Дивним є явище, коли науковий прогрес підвищує рівень цивілізації у світі, а людина наслідує тварин, носячи їхні зображення або частини тіла на своєму одязі. Вони є прикладом для неї, а не особи.

Масової популярності набуває сьогодні використання вух тварин як елементів одягу, взуття, біжутерії, канцтоварів. По-людськи це вважається звичайною прикрасою. Насправді - це символ поклоніння сатані під видом моди: зло, замасковане під виглядом добра. Бо це є елементи емблеми організації Плейбой, яка займається поширенням розпусти з допомогою преси, тобто культу злого духа. Коли подивитися на зовнішність людей з такими речами, не знаєш, чи це людина, чи тварина - людиноподібна істота.

Диявол тепер масово заманює до себе людей різними іграми, книжками фантастики, творами про Гаррі Поттера та подібними речами. Він хоче виховати у дітей фальшиву уяву про світ, у якому існує тільки добро і приємність, що щастя приходить до людини само, без жодних перешкод. Таким чином він розслаблює волю людей і розпалює пристрасті.

У боротьбі з нашими гріхами і проти спокус сатани апостол Яків закликає: „Коріться, отже, Богові, противтеся дияволові, і він утече від вас”, подібно і святий Петро: „Противтеся йому, сильні вірою” (1Пт 5,9). А апостол Павло дає таку пораду: „Духом ходіте, і тіла пожадливостей не будете чинити” (Гал 5,16). Отож, пам’ятаймо, що кожен гріх – це ворота, запрошення для диявола у наше життя. Коли ж ми уникаємо найменших гріхів, спокус, нагод до гріха, то відкидаємо всякий вплив злого духа на нас та його негативні наслідки. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора